Eskişehir 1 Şubesi

ZARAR İLKSAN İÇİN BİR ALIŞKANLIK HALİNE GELMİŞTİR

İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) 7. Dönem 2. Olağan Temsilciler Kurulu Mali toplantısı geçtiğimiz hafta içinde Alanya Ananas Otel’de yapıldı.  Yapılan toplantıda, Türk Eğitim Sen tarafından yıllardır yönetilen İLKSAN’ın, ortaya serilen mali tablosu ve faaliyet raporunun hiçte iç açıcı olmadığı ortaya çıkmıştır.

Üyelerden toplanan aidatlardan oluşan İLKSAN gelirinin %98 lik kısmı faize, borsa tahvillerine yatırılmış ve geri kalan %2 si ile de ticaret yapılmaktadır.

Kar edebilmek adına toplumun mağduriyetini bile hiçe sayarak, faiz yükselmesi için sabahtan akşama dua eden, faiz lobisinin şaklatacağı parmağına muhtaç olan ve spekülatif borsa dalgalanmalarından medet uman, Türk Eğitim Sen Üyelerinden müteşekkil İLKSAN yönetimi, nasıl böyle bir vurdumduymazlığın içinde yer alabilir, bunu üyelerine nasıl izah edebilir, hayretle izlemekteyiz.

İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı yönetimi, faizden ve borsa tahvillerinden arta kalan %2 lik dilimle ticaret yapmakta ancak bu ticaretinde de zafiyet göstererek, bir çoğunda zarar ederken sadece bir işletmesinde 12.000 TL gibi komik bir kar gösterebilmiştir. Çınarsuyu, 2013 itibarıyla 538 bin TL yine zararda. Amortisman bedeli diye 238 bin TL perdelenmiş ve zarar 300 bin TL olarak açıklanmış. Ankara İLKSAN Öğretmenevi’nde 83 bin TL zarar görülüyor. Amortisman tutarı yüksek gösterilerek zarar yine perdelenmiş ve 7 bin 500 TL ilan edilmiş. Araç kampanyası-otel-tur ve bilet satışı organizasyonundan genel merkez zararı 660 bin TL’nin 286 bini amortisman zararı yazılmış ve gerçek zarar 374 bin ilan edilmiş. Bu liste daha da uzayıp gidiyor. Ne yazık ki, zarar İLKSAN için bir alışkanlık haline gelmiştir.

Önceki kurulda, ‘işletmelerde neden zarar ediliyor’ diye sorduğumuzda, herkes hatırlayacaktır, geçen dönemin denetleme kurulu üyelerinden birisinin aşırı sıkboğaz etmesinden dolayı ‘başımızı kaldırabildik mi ki’ tarzında cevap verilmişti. Bu yıl faaliyet raporuna bakıyoruz ki, denetleme şerhi konmamış olmasına rağmen işletmelerin durumunda değişiklik yok.

Bir tek İLKSAN Didim Tesislerinin bu yıl 12 bin TL kâr ettiği denetleme raporlarında geçmektedir, iyi bir yerde limon ya da simit satan biri de bu kadar kar edecektir.

Daha önceki denetleme kurullarında işin ehli kişilerin işletmelerin başına geçmesi gerekliliğini defaten vurgulamamıza rağmen bunların dikkate alınmadığını İLKSAN üyeleri adına üzüntüyle izlemekteyiz. Geçmişte Tangram yönetim danışmalığınca hazırlanan raporda, İLKSAN’ı çalışanların birbiri ile yakınlığı dolayısıyla adeta akraba topluluğu gibi tasvir etmişti. Anlaşılan bizi rakip olarak görme hastalığından dolayı uyarılarımızı göz ardı eden Türk Eğitim Sen’li İLKSAN yönetimi, profesyonelce yapılmış bu uyarıların hiçbirini de dikkate almamış.

Amacımız İLKSAN’ı karalamak asla değildir. Sadece iyi şeylerin üyelere yansıdığı bir sandık oluşması için gayret ediyoruz. Yapılması gerekenleri her platformda anlatıyor ve doğrunun görülmesi için çaba sarf ediyoruz. “Adil olmak, Haktan yana tavır koymak, dik olmak ancak dikleşmemek, üyelerimizin haklı menfaatleri söz konusu olduğunda ondan yana net duruş sergilemek bizim sendikacılık anlayışımızın temelidir. Yapılan yanlışlara karşı, kavgacı üslupla değil, doğrunun bulunması için eleştirel ve yapıcı gözle bakıyoruz.

Her zaman çalışandan yana tavır sergileyen sendikamın Eskişehir şubesi olarak tüm çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü tebrik ediyor, gelecek 1 Mayısların çalışanların daha özgürleştiği, özlük haklarının daha iyileştiği günler olmasını Allah’tan temenni ediyoruz.

Kamuoyuna ve üyelerimize saygı ile duyurulur.

                                                                                                          Hakan CIRIT                                                                                                                                                Eğitimciler Birliği Sendikası                                                                                                                                  Eskişehir 1 Nolu Şube Başkan V.