Eskişehir 1 Şubesi

HÜKÜMETİN TEKLİFİ KABUL EDİLEMEZ!

11 hizmet kolunun tümünde yetkili konfederasyon olarak 27 Temmuz’da Devlet Personel Başkanlığına 3 Milyon 200 Bin memur ve 1 Milyon 900 Bin kamu emeklisi adına sunduğumuz teklifleri 3 Ağustos’tan itibaren kamu işveren heyeti ile müzakere ediyoruz.

Terör örgütünün küresel terör baronlarından aldığı talimatla ülkemizde ki barış ve huzur ortamına kasteden kanlı eylemlere girişiyor. Bu terör eylemleri sonucunda maalesef şehit olan güvenlik görevlilerimizin haberlerini alıyoruz. Böylesi bir ortamda yürüttüğümüz toplu sözleşme sürecini kamuoyunda rahatsızlık ve yanlış anlaşılmalara meydan vermeyecek bir üslup içinde sürdürmeye çalışıyoruz. Teröre destek çıkan yerli ve yabancı tüm unsurlara doğudan batıya bu ülkenin tüm renklerini bünyesinde barındıran bir teşkilat olarak diyoruz ki; Bin yıl daha birlik ve beraberlik içinde kardeşçe yaşayacağız bu ülkeyi bölmeye kardeş kavgası çıkarmaya gücünüz yetmeyecek.

Yürüttüğümüz toplu sözleşme sürecinde 5. Oturumu gerçekleştirdik. Hükümet 2016 yılı için 4+4 2017 yılı için 3+3 zam önermiştir. Bu teklifin kabul edilebilir ve müzakere edilebilir hiçbir yanının olmadığını söyleyerek masadan kalktık. Bunun üzerine işveren heyeti diğer konfederasyon başkanlarına söz vermiş maalesef onlarda bizimle birlikte masayı terk etmek yerine bu kabul edilemez teklif üzerine değerlendirmelerde bulunmuşlardır.

Karalı tutum karşısında hükümet önerdiği zam oranlarını 2016 yılı için 5+4 revize etmiş 2017 yılı için 3+3  şeklinde yinelemiştir. Ancak bu zam oranlarını da kabul etmemiz mümkün değildir.Bizim temel taleplerimizi  4 ana istek üzerine şekillendirmiştik. Bu dört ana istek Yüzdelik Zam+Taban Aylığa Zam+Büyümeden Pay+Enflasyon Farkı idi hükümet şuana kadar büyümeden pay ve taban aylığa zam taleplerimize hiç karşılık vermemiş,diğer zam tekliflerimize ise kabul edilebilir önerilerle yaklaşmamıştır. Aile yardımı,4/C ve 4/B’li personele kadro,gelir vergisi ile ilgili kayıpların telafisi ile ilgili isteklerimize dönük cevapta verilmemiştir.

Hükümet bugüne kadar pek çok teşvik paketi açıklayarak sanayi ve ticari hayata can suyu vermeye çalışmıştır. Bu teşvikleri memurlar yerinde bulduk destekledik.Bugün oturduğumuz toplu sözleşme masası hükümet için sosyal teşvik zeminini sunmaktadır.Kamu işveren heyeti bu fırsatı değerlendirmelidir.Türkiye artık temellerini sağlamlaştırdığı ekonomik yapıda 5 milyon emekçi ve emeklileri görecek sosyal yönü ağır basan ekonomik programı yürürlüğe sokmalıdır.

Bugün toplu sözleşme masasında kamu işveren heyeti içinde yer alan eli hesap makinası tutan ekonomi bürokrasisinin memuru ve emekliyi ihmal eden tutumunu görmekteyiz. Memuru ihmal eden bu tutum ülkenin ihtiyacı ve arayışı içinde olduğu siyasi istikrarı sabote edecektir. Bu toplu sözleşme görüşmelerinden çıkacak netice ülkemizin sosyal barış,sosyal denge arayışlarını olumlu cevaplandırıp  ve karşılamalıdır.Masanın tüm  taraflarının bu netice için katkı sunması elzemdir.